dinsdag 17 mei 2011

Bressekippen halen in Frankrijk

Na al een tijdje met mijn eigen kippen te hebben gefokt was er toch behoefte aan nieuw bloed.  Waar kun je dan beter kippen kopen dan direct in de Bressestreek, aan de bron van deze kwaliteitskip. Omdat mijn Frans erg slecht is ben ik lang op zoek geweest naar een bedrijf waar ik in het  Nederlands zaken kon doen. Een zoektocht op internet bracht me uiteindelijk bij zo’n bedrijf. De Belgische eigenaar van de boerderij in de Bressestreek wilde bij wijze van grote uitzondering wel wat kippen aan me verkopen.

Op vrijdag, de laatste dag van onze vakantie in de streek werden we om 9 uur gastvrij ontvangen door de bedrijfsleider. Hij bood ons direct aan de boerderij te bekijken, te beginnen met de kuikens. Er zaten momenteel ca. 500 kuikens van een dag of 12 oud. Ruim opgehokt in een schuur.

Na de kuikens verder naar de plek waar de hennen en hanen afgemest worden. In kooien worden de hennen met 12 samengebracht, de hanen met zijn tienen. In die tijd krijgen ze voer, bestaand uit 70% mais, 20% tarwe en 10% melkpoeder. Alle grondstoffen moeten uit de Bressestreek komen om het AOC label te behouden!


Ondertussen zag ik door een raam van een ander gebouw een kleine slachtlijn. Bereidwillig werd uitgelegd hoe een en ander in zijn werk ging. De kippen worden dus niet levend vervoerd naar een slachterij. Nee, ze worden op de boerderij geslacht! Geen gesleep met dieren en dus weinig stress.

Na de slachtlijn op weg naar de kippen die in het veld liepen. In schuren van ca 50 m2 zitten ’s nachts ongeveer 500 hennen of hanen. Ze hebben overdag ongeveer een hectare waarop ze kunnen scharrelen. In de weide of onder het struikgewas. Op die manier scharrelen ze een groot deel van hun voeding bij elkaar.


Na deze rondleiding hebben we nog even bij de varkens gekeken. Er liepen op een groot stuk bosgrond diverse varkens van het Bayeux ras. Een oud Frans ras. Langzame groei en veel smaak.


Wat opvalt is de ruimte die alle dieren hebben en de rust die er heerst. Een lastig probleem bleken de roofvogels te zijn. De bedrijfsleider vertelde dat er vorig jaar bijna 400 kippen verdwenen waren door deze dieren.

Als je ziet hoe er met de dieren wordt omgegaan en wat een boer moet doen om een Bressekip te produceren, dan is de prijs te verklaren. Op de boerderijen en markten in de streek kost de kip ca. 9,50 per kilo, in de supermarkten loopt de prijs op tot 13 a 14 euro. Een beetje kip zit dan zo over de 30 Euro, maar al het handwerk, het voer en de tijd die de kippen krijgen om te groeien rechtvaardigen die prijs en het verschil in smaak met onze kiloknaller is groot.
Ik wil de eigenaar heel hartelijk bedanken voor de medewerking en de bedrijfsleider ter plaatse voor de gastvrije ontvangst en tijd die hij genomen heeft om alles te laten zien en uitleg te geven.

Bedankt Dimitri en Christophe!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten